torstai 12. kesäkuuta 2008

Librarything

Täytyy tehdä rästitehtäviä vielä ennen lomaa... Librarything jäi väliin aiemmin, kun en koskaan päässyt sivuille, kun siellä oli ruuhkaa (kaikki muut kurssilaiset tietysti sivuja tut(k)kimassa).

Kokeilin Suggester ja unsuggester-palveluita. Suggester voisi olla ihan hyödyllinen: toimi ihan loogisesti kirjan "Tuhat loistavaa aurinkoa" kohdalla; osa suosituksista oli kaunokirjallisuutta ja osa Afganistaniin liittyvää tietokirjallisuutta. Unsuggesterin ideaa en oikein ymmärtänyt?

Kirjastoväen Librarything-keskustelu oli mielenkiintoista. Eksyin sieltä sivuille, jossa sai varata uutuuskirjoja arvostelemista varten. 732 henkilöä halusi arvostella elokuussa ilmestyvän Paul Austerin uuden kirjan!

Ja muuten, kuka perustaisi Suomeen Kirjastobaarin?!

tiistai 10. kesäkuuta 2008

Opittuja asioita

Tämän kurssin seurauksena meillä on melkein julkaistu kirjaston oma kirjallisuusblogi. Sinne tuottaa materiaalia useampi kirjastolainen. Uskon, että tämä kurssi poikii vielä muutakin hyvää työpaikalle.

Oma blogi antaa Googlesta 5 viitettä. 23 asiaa tuo 5 000 000 viitettä!, mutta 23asiaa tuntuu osuvan paremmin tämän kurssin kohdalle.

Luin Kate Sheehanin kirjoituksen Are librarians culturally self-aware? ja siihen liittyvät kommentit. Tilasin sivun RSS-syötteen, koska muutkin blogin kirjoitukset olivat mielenkiintoisia. Kyllä kyllä, ei tekniikkaa tekniikan itsensä vuoksi vaan sisältöä sopivan tekniikan avulla. Nuorta porukkaa kirjastoon töihin toteuttamaan uusia asioita uudella tavalla. Ja seuraamaan sitä, mitä asiakkaat halauavat.

Web 2.0 työkalut

Aloitin eilen tekemään näitä tehtäviä ja jostakin syystä eksyinkin Second Lifeen; tein sinne tunnukset ja yritin päästä alkuun maailmassa. Itse asiassa olisin halunnut mennä katsomaan Keski-Vantaan (?) tekemää kirjastoa, mutta tunnissa ehti ainoastaan ladata ohjelman, tehdä tunnukset ja pikkuisen kääntyillä Second Lifen eteisessä. No, täytyy jatkaa siellä joskus.

Eksyin Second Lifeen Delisöösin kautta, löysin sieltä nimittäin linkin tuohon Vantaan kirjaston koulutukseen, jossa mainittiin virtuaalikirjasto.

Noista web 2.0 työkaluista en jaksanut ajatella mitään, sen sijaan AppAppeal vaikutti mielenkiinoiselta. Siellähän oli last.fm-linkkikin, jota jo mainostettiin jossain tämän kurssin blogissa. Musiikit soimaan, kiva! Katselin myös muita Appealin tarjouksia, kalenteria, viestien lähettämistä ym.

sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Rune

Runesta on meillä puhuttu ajoittain paljonkin ja käyty katsomassa mitä ne pelaajat siellä oikein tekee. Lähinnä häiriötä on aiheuttanut juuri pelaajien liiallinen innostuminen ja uppoutuminen peliin ja ääneen kommentointi niin, että sali raikuu. Pelaajien kanssa on täytynyt muutenkin sopia sääntöjä ja peliaikoja. Vaikka kirjastossa on rajoitettu koneiden käyttöaika, lapset kyllä keksivät keinot käyttää koneita pitempään, jos tarve vaatii. Näistä on sitten neuvoteltu. Viime aikoina on ollut ainakin Runen suhteen hiljaisempaa. Syksy yleensä tuo aina uuden sukupolven kirjastoon testaamaan meidän käytäntöjä ja sääntöjä.

Meillä ei ole koneilla minkäänlaisia estoja. Peliaikoja ei ole rajoitettu, mutta koneiden käyttöaikaa per päivä on. Muutenhan koneet eivät riittäisi mihinkään. Sama rajoitus on aikuisilla ja lapsilla.

Jos huomataan, että asiakkaat liikkuvat epäasiallisilla sivuilla, siitä huomautetaan. Oikeastaan muunlaisia ongelmia meillä ei ole ollutkaan tai ainakin niitä on ollut tosi harvoin käyttäjien määrään nähden.

Koska minulla on Runesta jonkinlainen käsitys, en nyt käynyt sitä pelaamassa. Joskus kun romppupelit olivat uusia, pelattiin alusta loppuun joku quest-tyyppinen peli. Silloin se oli ihan kivaa ja siihen tuli riippuvuuskin, kunnes sen sai läpi.

Ajanvietepelaaminen

Kävin älypäässä pelaamassa muutamia pelejä. Kuluuhan se aika näinkin, mutta itse en ole kyllä pelaajatyyppiä. Kulutan aikani mieluummin johonkin muuhun. Tai jos pelaan, niin sitten porukalla.

Wikit ryhmätyövälineenä

Sainpas tehtyä sivun kurssiwikiin. Toissapäivänä pyörin siellä ja täällä ja mikään ei onnistunut. Tänään meni ensi kerralla läpi. Outoa oli se, että kuva ja tekstit eivät meinanneet asettua kohdillensa, kuva oli varmaan liian iso tai jotain...

Wiki kokousten ja palaverien apuna on varmaan yhtä tehokas kuin porukka, joka sitä käyttää. Jos asiat eivät hoidu alkuun ja eteenpäin muuten, niin ei ne hoidu sitten wikinkään avulla. Kävin katselemassa Seijan ja Sintun blogeja tästä aiheesta ja muistakin. Aika samoilta nuo ajatuskuviot kuulostavat. Seijan idea remonttikuvista (esim. uudet tiskit) kuulosti hyvältä, koska remonttia suunnitellaan meilläkin.

tiistai 3. kesäkuuta 2008

Wikit tiedonlähteenä



Pyörin wikiIndexissä sinne ja tänne, mutta en löytänyt mitään kovin ihmeellistä. Esimerkkinä nyt vaikka sivut Wallace ja Gromitista. Sitten tutkailin matkailusivuja ja suomalaiset näyttivät aika keskeneräisiltä. Englanninkielisillä sivuilla kävin katsomassa Viroa ja Pietaria. Kirjastowiki näytti hyödylliseltä, ja sisältökin oli tutun näköistä. Nelliwikissä olen käynyt ennenkin.

Kesäwikin tekeminen taitaa saada niskalenkin näistä asioista. Miten nää jutut ei nyt yhtään nappaa?

Mikä on wiki?

Aina kun joku alkaa haiskahtaa tekniikalta, nostan kädet pystyyn. En jaksa ryhtyä pohtimaan, mistä nämä wikit on rakennettu ja miten. Ulkonäkö muistuttaa vanhaa tylsää tekstipohjaista internetiä: tekstitiedostoja jonkun runkorakenteen varassa.

No, joka tapauksessa, isoin ponnistuksin jaksoin kaivella esimerkkejä. Ja löysinkin Memphisin sivuilta ohjeita vihaisen asiakkaan kohtaamiseen (The Angry Customer) ja muuta asiakaspalveluun liittyvää ohjeistusta. (Kiitos Kauhutädille, jonka blogissa näistä vinkattiin.)